Dil altı tükürük bezi taşı

Tükürük bezlerinin dokusu içerisinde ya da salgı kanallarında oluşan kalsiyum birikintilerine tükürük bezi taşı ya da sialolit, tükürük bezinde taş oluşmasına ise sialolitiazis adı verilmektedir. Tükürük bezi taşları tükürük bezlerinin en sık karşılaşılan iyi huylu hastalıkları olup toplumda %1 oranında izlenmektedir.

Tükürük bezi taşı kendiliğinden nasıl düşer?

Birkaç milimetre çapında, düzgün yüzeyli ve tükürük bezinin kanalı içerisinde yer alan taşlar herhangi bir girişimsel müdahaleye gerek olmadan bol sıvı alımı ve taşın bulunduğu tükürük bezi üzerinden kanal yönünde yapılan masaj uygulamaları ile kendiliğinden atılabilirler.

Tükürük bezi taşı nasıl anlaşılır?

Tükürük bezi taşların bazen belirti vermeyebilirse de genellikle; Özellikle yemek yerken çene altı ve yanakta ağrılı şişlik (Eğer yiyecek asitli ya da ekşili ise daha fazla ortaya çıkar) Şiddetli ağrı, bölgede sıcaklık ve komşu lenf bezlerinde şişlik (tükrük bezi iltihabının da eşlik ettiğini gösterir.)

Dil altı tükürük bezi şişmesi ne iyi gelir?

Tükürük bezi enfeksiyonu tedavisi ise, sıvıları, içerek ya da damar yoluyla alarak, antibiyotiklerle, enfekte olan bez üzerine ılık bezle yapılan kompres ile, tükürük akışını arttırmak için ekşi, şekersiz şekerlemeler yiyerek ya da portakal suyu içerek tedavi edilebilir.

Dil altı tükürük bezi neden şişer?

Tükürük taşları, tükürük kanallarını tıkar ve tükürük bezini şişirir; bu hastalığa “sialolithiasis” denir. Dil altındaki tükürük bezi kanalının tıkanması sonucu oluşan “ranula” bunun en iyi örneğidir. Tükürük bezi iltihaplarından en sık rastlanılanı “kabakulaktır. Bulaşıcı bir virüs hastalığıdır.

Dil altı tükürük bezi nedir?

Britannica'nın tanımına göre çene altı bezi, ya da alt çene bezi, çene kemiğinde alt dişler boyunca uzanır. Bu bez, dil altı bölgenize tükürük salgılar. Dil altı bezi, dilinizin ucunun altında bulunur. Ayrıca dilinizin alt yüzeyinin hemen ön kısmına tükürük salgılar..

Çene altı tükürük bezi nerede?

Parotis bezi: Yanakta, kulak kepçesi önünde ve kulak memesi altında bulunur. Submandibüler (çene altı) tükürük bezi: Çene kemiğinin alt kısmında yer alır. Sublingual (dil altı) tükürük bezi: Ortada çene kemiğinin ve dilin alt kısmında bulunur.

Tükürük bezi taşı ultrasonda görülür mü?

Bu nedenle yapılacak müdahalenin planlanmasında taşların boyutların, sayısının, yerleşim yerlerinin aynı zamanda tükürük bezi dokusunun ve tükürük kanallarının durumunun daha detaylı değerlendirmeyi sağlayan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve özel durumlarda MR (Manyetik rezonans) tetkikleri tercih edilmektedir.